logo

НАСЪРЧАВАНЕ НА АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО

НА МЛАДИТЕ ХОРА

logo

Кампания „Зелените усмивки на нашите деца“ в рамките на Подкрепа на граждански инициативи

Това е кампанията, реализирана от Сали, Мира, Заро и техни приятели.
Ето какво мислят младежите:
Основното желание за изпълнение на кампанията е да почетем пети юни-Световен ден на околната среда . Също така, пораждане на гражданска отговорност в обществото, за Еко мислене в една ранна възраст- детската . За да успее една кауза трябва да има последователи. А екологичното мислене, опазването на околната среда и гражданското общество олицетворяват тази „кауза“. Ние искаме да породим тази дисциплина у децата, за да може те да станат едни мислещи възрастни.
Нашето желание като организатори на тази кампания наречена „ Зелените усмивки на нашите деца“ е чрез тях ние да повлияем и на по- възрастните, на техните родитEли, учители и заобикалящите ги. Земята и всичко в нея е изградено от ресурси, ресурси които за съжаление са изчерпаеми. За това ние като обитатели на планетата Земя трябва да се стремим да я стопанисваме правилно, усърдно и с любов.
Човека, в тази крехка възраст от 5 до 7 години е най-склонен да възприеме и придобие тези навици да пази чисто, да обича природата и живота в нея, да не замърсява. Инициативата за реализиране на този проект е любима за нас, защото искаме да покажем на обществото, че за решаването на всеки един проблем трябва да се започне от зародиша, т.е. от самото начало на човека-детето.
В днешно време замърсяването е проблем и единствените които можем да спрем този проблем, сме ние хората. За това трябва да има едно активно гражданско общество което да чувства, след това да мисли, че има нужда да се направи нещо, защото вече е възникнал проблем. Децата са нашето настояще, което след време ще стане нашето бъдеще. За това трябва първо да започнем работата си с тях за да се обучат и за тях това да стане начин на живот.
Младежите издириха и прожектираха филмчета на екологична тематика, четоха на децата тематични приказки и ги обсъждаха с тях, а на следващите дни децата рисуваха на тема природата. А накрая отбелязахме Световния ден на околната среда и с изложба от рисунките, песни и танци под съпровода на на двамата китаристи Реджи и Цецо, които наред с почерпката на децата създадоха празнично настроение.
В кампанията се включиха и учители и възпитатели от детски градини.
А какво постигнахме? – Възпитаване на децата към екологичен начин на мислене, пораждане и изграждане на гражданско общество между тях. По този начин – мотивиране родителите чрез децата, провокиране те да се замислят : „Дали достатъчно говорят и възпитават децата си, на тази тема?“. Един урок за доброта, любов, вяра, благодарност, желание, стремеж да бъдат най-добрите от човечеството, тези който обичат мястото където живеят и се грижат за него- планетата Земя. И точно за това тази кампания е в детска градина, защото децата в тази възраст най-добре възприемат дадената им информация. Освен това в тази възраст те са много обаятелни, емоционални, енергични и пренасят тази информация навсякъде в тяхното обкръжение!
Сега всеки ден те и родителите им минават покрай изложбата с рисунки и вече знаят че има Световен ден за опазване на околната среда и че грижата за природата трябва да бъде ежедневно наше задължение.

Вашият коментар