logo

НАСЪРЧАВАНЕ НА АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО

НА МЛАДИТЕ ХОРА

logo

СДРУЖЕНИЕ „ЕКОСВЯТ РОДОПИ” ОРГАНИЗИРА ПОРЕДНОТО ПОЛЕЗНО ЗА СМОЛЯНСКИТЕ МЛАДЕЖИ ОБУЧЕНИЕ

Петнадесет младежи от Смолян взеха участие в обучение на тема „Училище за граждани – процес на участие“, което се проведе от 20-ти до 22-ри февруари в залата на Младежкия център в Младежки дом в областния град.
Законовите възможности за влияние на гражданското общество върху местните общности, толерантността и мултикултурното разбирателство, начините на въздействие на общинските съвети, както и правните аспекти на идеята за граждански контрол бяха само част от темите, разгледани на тридневния форум.
Младежите симулираха заседание на общински съвет, писаха есета по важни теми, свързани с личностното развитие и активната си гражданска позиция, и дискутираха наболели за младите проблеми от местно и национално ниво.
„Ние сме бъдещето на нашия град и със своята активност заставаме твърдо против разпространяваните в последните седмици в България твърдения, че младите са пасивни и незаинтересовани от живота около себе си.“ Това бе един от многото изводи, до който достигна групата обучаващи се в края на курса.
Обучението се проведе по проект „Насърчаване на активното гражданство на младите хора“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В рамките на този проект на младежите от Смолян ще бъдат предложени още интересни и полезни активности, които ще бъдат провеждани от експерти от партньорската организация CTW от Норвегия.

Обучение за онлайн анкетиране

МЛАДЕЖИ СА ОБУЧЕНИ КАК ДА ИЗПОЛЗВАТ ПЪЛНОЦЕННО НОВИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ АНКЕТИ

Петнадесет младежи се научиха да използват пълноценно новите информационни и комуникационни технологии в работата на неправителствените организации, работещи по въпросите на активното гражданско общество на двудневно обучение, което се проведе в областния град през отминалия уикенд. Участниците придобиха умения в създаването на електронни формуляри и анкети и тяхното разпространение в социалните мрежи и чрез e-mail контакти. Младежите се запознаха и с голяма част от възможностите за работа, които предоставя Google Disc, както и с начините за анализ и обработка на данни чрез Excel. “Ако искаме да посрещаме адекватно предизвикателствата на заобикалящата ни среда, трябва да бъдем в крак с информационните технологии. Ползата от подобни курсове е огромна!“ Това заявиха единодушно младежите при връчването на сертификатите за завършено обучение. Двудневният курс се проведе в рамките на проект „Насърчаване на активното гражданство на младите хора“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълняван от сдружение „Екосвят Родопи“ в партньорство с норвежката неправителствена организация „Change the world“. Това е още една част от поредицата обучения, с които целим да помогнем на младежите на Смолян да бъдат активни и достойни граждани.