logo

НАСЪРЧАВАНЕ НА АКТИВНО ГРАЖДАНСТВО

НА МЛАДИТЕ ХОРА

logo

15-ти юли – Международeн ден на уменията на младите хора

През 2014 г. Общото събрание на ООН определя 15-ти юли за Международния ден на уменията на младите хора. Според данни на международната организация, почти половината от населението на света е под 25 годишна възраст, а 85% от младите хора са ситуирани в т.нар. развиващи се страни. Именно затова, през 2012 година Генералният секретар на ООН залага в своя Петгодишен работен план приоритет, насочен към работата за и с млади хора.
Обявяването на 15-ти юли за Международeн ден на уменията на младите хора е ключов момент за бъдещето устойчиво младежко развитие, с фокус върху инвестирането в образование и развитие на професионални и личностни умения у младежите по света. Целта е да се постигнат по-добри социално-икономически условия за настоящото и за всички бъдещи поколения. Инвестицията в качествено образование ще даде възможност на младите хора да се превърнат в активни граждани на обществото, конкурентноспособни професионалисти на пазара на труда и „посланици на добра промяна“.

С огорчение споделям един коментар на студент от Смолян по повод този първи Международeн ден на уменията на младите хора: „Разбирам защо не го популяризират“.

„Защо инвестирането в уменията на младите хора би допринесло за устойчивото развитие?“ – това е въпросът, който международната общност задава през 2015 година.
Това е въпрос, който членовете и доброволците от Сдружение „Екосвят Родопи“ не си задават.
А действат. Това е смисълът и на изпълняваните проекти по Програма за подкрепа на неправителствените организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Чрез проект „Насърчаване на активното гражданство на младите хора“ инвестираме в техните умения за комуникации, личностно развитие, за отношение и отговорност към обществото.

В Смолян има изключително качествени млади хора. Дейни, активни, талантливи.
Като Мира, Сали и Заро които направиха кампания по повод на Световния ден на околната среда; като Доминика и учениците от ПГТТ, които подкрепени от преподавателите си започнаха и продължават кампанията „Да четем заедно“; като Сашо и Владо, от чиято изложба „Шест милиона българи. Една Родопа планина. Нека се погрижим“ във фоайето на Младежки дом струи токова обич и почит към природните красоти – богатства на Родопите; като Реджи, чието послание „ Бъдещето ни е в нашите ръце“ и страхотното негово платно виждахме в продължение на месец на колоните на площад „Свобода“. Като Цецо, Денис, Неда и много други младежи.

Членовете и доброволците – младежи от Сдружение „Екосвят Родопи“ пожелават на всички млади хора да не спират да учат, да развиват своите умения и да постигат целите си!
А ние с всички сили и възможности трябва да създаваме условия за това и да ги подпомагаме.
Защото инвестирането в уменията на младите хора ще доприне за устойчивото развитие.
На Българя. На всички нас.

Вашият коментар

Когато изкуството говори не са необходими много думи

Кампанията на Реджи и приятели е насочена към глобалната загриженост за Земята. Към посланието, че от всеки от нас зависи нейното опазване. И че надеждата е в подрастващите – деца и младежи, които да пресекат мераците на „златните ръце“ които нехаят трупайки печалби за сметка на увреждане на околната среда.
Реджи нарисува това послание, разположихме го в Стария център на Смолян, на оживеният площад „Свобода“. Там освен ежедневните минувачи и туристи той е фон и на събитията които се организират в рамките на Дните на Смолян.
Младежите разпространиха и послание – флаер. А всеки минувач може да остави и своето послание на специално платно.
Кампанията се радва на голям успех. След едномесечното обявяване на площад „Свобода“ платната ще бъдат поставени на централно място и в Новия център – на сградата на Младежки дом Смолян.
DSC06178

Вашият коментар

Да четем заедно

Много ентусиазъм предизвика инициативата в кампанията “Да четем заедно” на 29 юни на открито, в двора на Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян и реализирана от Младежите от клуб “Милосърдие” към ПГТТ.
„Основната цел на кампанията ни „Да четем заедно“ е да четем на открито, в чиста среда, сред зеленина. Ние искаме да покажем на нашите съученици колко е хубаво и интересно да се откъснеш от компютъра и едновременно с това да прочетеш и да споделяш интересни и актуални теми. Да се научим да общуваме и споделяме мисли свободно. Така ще можем да прекарваме свободното си време на въздух сред приятели, сред природата, а не седейки пред компютъра или в кафенета. Да преоткрием удоволствието от прекия допри с книгата“.
Таса мислят Доминика, Даниел, Саймън, Семир. Затова организираха страхотна иновативна и емоционална кампания сред съучениците си – избор на интересни книги, четене на открито и коментирането им.
Предоставените на библиотеката книги донесоха голяма емоция, защото всеки един от участниците намери “своята книга”, своето любимо четиво. Литературата на стойност 350 лева ще е на разположение в библиотеката, с възможност да се използва от всички ученици по всяко време. Благодарности към всички участници и слушатели! Благодарности г-жа Мария Жайгарова и г-жа София Иванова, които подкрепиха доброто и стойностното в тази младежка инициатива. Едно голямо благодаря на прекрасната и слънчева Доминика, която работи всеотдайно по реализирането на кампанията. Весело лято и до нови инициативи!
Кампанията продължава. Това пък е Facebook – групата, създадена специално от младежите. Страхотна е, нали? Присъединете се и вие!

https://www.facebook.com/groups/810841645698154/permalink/815739941874991/

DSC06249

DSC06248

DSC06244

DSC06246

11703044_996810007017881_2051752433248424888_n

11703195_996809967017885_1083194073867103259_n

11257959_996809933684555_3995093423809391956_n

11017860_996809867017895_5317276745328932454_n

17722_996822453683303_5039310889725718229_n

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Вашият коментар

Кампания „Зелените усмивки на нашите деца“ в рамките на Подкрепа на граждански инициативи

Това е кампанията, реализирана от Сали, Мира, Заро и техни приятели.
Ето какво мислят младежите:
Основното желание за изпълнение на кампанията е да почетем пети юни-Световен ден на околната среда . Също така, пораждане на гражданска отговорност в обществото, за Еко мислене в една ранна възраст- детската . За да успее една кауза трябва да има последователи. А екологичното мислене, опазването на околната среда и гражданското общество олицетворяват тази „кауза“. Ние искаме да породим тази дисциплина у децата, за да може те да станат едни мислещи възрастни.
Нашето желание като организатори на тази кампания наречена „ Зелените усмивки на нашите деца“ е чрез тях ние да повлияем и на по- възрастните, на техните родитEли, учители и заобикалящите ги. Земята и всичко в нея е изградено от ресурси, ресурси които за съжаление са изчерпаеми. За това ние като обитатели на планетата Земя трябва да се стремим да я стопанисваме правилно, усърдно и с любов.
Човека, в тази крехка възраст от 5 до 7 години е най-склонен да възприеме и придобие тези навици да пази чисто, да обича природата и живота в нея, да не замърсява. Инициативата за реализиране на този проект е любима за нас, защото искаме да покажем на обществото, че за решаването на всеки един проблем трябва да се започне от зародиша, т.е. от самото начало на човека-детето.
В днешно време замърсяването е проблем и единствените които можем да спрем този проблем, сме ние хората. За това трябва да има едно активно гражданско общество което да чувства, след това да мисли, че има нужда да се направи нещо, защото вече е възникнал проблем. Децата са нашето настояще, което след време ще стане нашето бъдеще. За това трябва първо да започнем работата си с тях за да се обучат и за тях това да стане начин на живот.
Младежите издириха и прожектираха филмчета на екологична тематика, четоха на децата тематични приказки и ги обсъждаха с тях, а на следващите дни децата рисуваха на тема природата. А накрая отбелязахме Световния ден на околната среда и с изложба от рисунките, песни и танци под съпровода на на двамата китаристи Реджи и Цецо, които наред с почерпката на децата създадоха празнично настроение.
В кампанията се включиха и учители и възпитатели от детски градини.
А какво постигнахме? – Възпитаване на децата към екологичен начин на мислене, пораждане и изграждане на гражданско общество между тях. По този начин – мотивиране родителите чрез децата, провокиране те да се замислят : „Дали достатъчно говорят и възпитават децата си, на тази тема?“. Един урок за доброта, любов, вяра, благодарност, желание, стремеж да бъдат най-добрите от човечеството, тези който обичат мястото където живеят и се грижат за него- планетата Земя. И точно за това тази кампания е в детска градина, защото децата в тази възраст най-добре възприемат дадената им информация. Освен това в тази възраст те са много обаятелни, емоционални, енергични и пренасят тази информация навсякъде в тяхното обкръжение!
Сега всеки ден те и родителите им минават покрай изложбата с рисунки и вече знаят че има Световен ден за опазване на околната среда и че грижата за природата трябва да бъде ежедневно наше задължение.

Вашият коментар

СДРУЖЕНИЕ „ЕКОСВЯТ РОДОПИ” ОРГАНИЗИРА ПОРЕДНОТО ПОЛЕЗНО ЗА СМОЛЯНСКИТЕ МЛАДЕЖИ ОБУЧЕНИЕ

Петнадесет младежи от Смолян взеха участие в обучение на тема „Училище за граждани – процес на участие“, което се проведе от 20-ти до 22-ри февруари в залата на Младежкия център в Младежки дом в областния град.
Законовите възможности за влияние на гражданското общество върху местните общности, толерантността и мултикултурното разбирателство, начините на въздействие на общинските съвети, както и правните аспекти на идеята за граждански контрол бяха само част от темите, разгледани на тридневния форум.
Младежите симулираха заседание на общински съвет, писаха есета по важни теми, свързани с личностното развитие и активната си гражданска позиция, и дискутираха наболели за младите проблеми от местно и национално ниво.
„Ние сме бъдещето на нашия град и със своята активност заставаме твърдо против разпространяваните в последните седмици в България твърдения, че младите са пасивни и незаинтересовани от живота около себе си.“ Това бе един от многото изводи, до който достигна групата обучаващи се в края на курса.
Обучението се проведе по проект „Насърчаване на активното гражданство на младите хора“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. В рамките на този проект на младежите от Смолян ще бъдат предложени още интересни и полезни активности, които ще бъдат провеждани от експерти от партньорската организация CTW от Норвегия.

МЛАДЕЖИ СА ОБУЧЕНИ КАК ДА ИЗПОЛЗВАТ ПЪЛНОЦЕННО НОВИТЕ ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИ АНКЕТИ

Петнадесет младежи се научиха да използват пълноценно новите информационни и комуникационни технологии в работата на неправителствените организации, работещи по въпросите на активното гражданско общество на двудневно обучение, което се проведе в областния град през отминалия уикенд. Участниците придобиха умения в създаването на електронни формуляри и анкети и тяхното разпространение в социалните мрежи и чрез e-mail контакти. Младежите се запознаха и с голяма част от възможностите за работа, които предоставя Google Disc, както и с начините за анализ и обработка на данни чрез Excel. “Ако искаме да посрещаме адекватно предизвикателствата на заобикалящата ни среда, трябва да бъдем в крак с информационните технологии. Ползата от подобни курсове е огромна!“ Това заявиха единодушно младежите при връчването на сертификатите за завършено обучение. Двудневният курс се проведе в рамките на проект „Насърчаване на активното гражданство на младите хора“, финансиран в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и изпълняван от сдружение „Екосвят Родопи“ в партньорство с норвежката неправителствена организация „Change the world“. Това е още една част от поредицата обучения, с които целим да помогнем на младежите на Смолян да бъдат активни и достойни граждани.